AlfabeTIC

Hola a tothom! Benvingudes i Benvinguts al curs d'alfabetització informàtica. Et recomanem tenir una llibreta i un bolígraf per apuntar. Et demanem molta paciència amb tu i amb els companys. Comencem!!

1.- Les Parts de l'Ordinador
 
2.- El Ratolí (Mouse)
PRACTIQUEM?

Activitat A: Funcionament del Ratolí (Mouse)

Ara practicarem una mica.. Situa el teu cursor a sobre de la imatge inferior i fes-hi un click!
Segueix les instruccions del professor/a i no oblidis llegir tota la informació que apareix en pantalla.


Activitat B: Aprenent a utilitzar el ratolí (per a practicar el "click")
Segueix les indicacions del professor/a.
Respecta el temps d'aprenentatge dels teus companys.

 
Activitat C: Joc de les abelles (per a practicar com moure el cursor)
1. Espanta les abelles (passa sobre elles).
2. Obre les flors (dóna un clic esquerre).
3. Porta les abelles a les flors (arrossega amb el clic esquerre).


Activitat D:  Joc "Mahjongg"
Amb aquest joc podràs practicar una mica més en l'ús del ratolí i familiaritzar-te en  desplaçar el cursor i fer "click" amb els seus botons, per a donar instruccions a l'ordinador. 

L'objectiu d'aquest joc és formar parelles amb aquelles fitxes iguals. Les fitxes estan col·locades una sobre l'altra en forma de piràmide, has de vigilar i seleccionar només aquelles que estiguin "lliures".


Activitat D:  Joc "trencaclosques"Rotar  (easy)

3.- El Teclat

El teclat és un element indispensable per interactuar amb l'ordinador, ens permet donar-li ordres i introduir informació mitjançant les lletres i els números  que té representats a cadascuna de les tecles que el formen, un exemple del que podem fer és escriure allò que nosaltres volem en un document o fer operacions de càlcul.

Apartat A: A continuació observarem la distribució del Teclat, encara que no ho sembli esta distribuit d'una manera lògica i pràctica (Oi que s'assembla a una màquina d'escriure?).

Fes "click" a la imatge perquè puguis veure-la més granApartat B: Com escriure correctament? On hi ha cada tecla? És molt important utilitzar el màxim de dits possibles a l'hora d'escriure, però abans que ser un autèntic "crack" del tecleig.. hem de memoritzar on hi ha cadascuna de les diferents lletres, els accents, els punts i les comes, etc.Activitat: Joc del laberint (per a coordinar la vista i els nostres dits i fer-nos reflexionar)
Per a aquest joc has d'utilitzar les tecles de direcció. (Usa els tres dits)
Tu ets la bola verda i has d'arribar fins a la bandera abans que la bola vermella (que la controla l'ordinador). 


Estas preparat? Ànims que tu pots!! (Recorda aturar-te sobre la bandera per guanyar).
Situa el teu cursor a sobre de la imatge inferior i fes-hi un click!4.- Escriure a l'ordinador
A Continuació trobarem un parell d'enllaços on podrem pràcticar amb el teclat, hi ha lliçons senzilles que mica en mica anirant complicant-se, no us espanteu! Ja veureu com a mesura que supereu les lliçons, vosaltres mateixos tindreu més conèixements i destressa.

Activitats de Pràctica amb el teclat
(A)

Activitats de Pràctica amb el teclat
(B)


Activitats de Pràctica amb el teclat
(C) ARTypistMètode complet i gratuït per aprendre a escriure mecanografia. A la classe d'avui utilitzarem la primera lliçó.
Has col · locar els dits en posició correcta i repetir la plana de lletres que apareix. Recorda no es poden esborrar els errors. Consell: no tinguis pressa.

La teva professora coneix més programes per a aprendre mecanografia, si estàs interessat pregunta-li.

Una bona manera de no perdre coneixement i millorar, és pràcticar ja sigui amb els exercicis que fem aquí a l'aula o per exemple, copiant textos a les nostres estones lliures.

Activitats de Pràctica amb el teclat
(C)
Els processadors de Textos
Son programes instal.lats als ordinadors que ens permeten escriure tot allò que volem en una fulla de paper i a través del teclat. Les possibilitats són infinites: desde receptes de cuina, a cartes als nostres amics o familiars, un diari personal, una història inventada.. totes elles ens ajudaran a no perdre els coneixements i la nostra habilitat utilitzant el teclat.

Situa el teu cursor a sobre de la imatge inferior i fes-hi un click!

Activitat de repàs:  Jocs Diversos5.- Internet
Internet és la unió de milions d'ordinadors que comparteixen informació i es comuniquen a través de la línea telefonica amb finalitats domèstiques, acadèmiques, comercials i governamentals, quan es parla d'ella se l'anomena com una gran xarxa d'ordinadors.

Internet l'utilitzem per a buscar informació, interactuar a les xarxes socials, jugar, mirar vídeos, veure imatges, mirar un blog, parlar i escriure'ns amb gent que coneixem a través de correus electrònics, videoconferència, xatejar, etc.El següent esquema nostra com ens connectem a Internet des de casa:


ELS NAVEGADORS
Són aquells programes que ens permeten "navegar" per la xarxa. Quan diem navegar ens referim a visitar els diferents portals i llocs web que hi ha al món. És gràcies a aquests programes que podem anar a qualsevol lloc del món a través de la línia de telèfon.
 


Una gran varietat! Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari , Opera, Konqueror.. Aquests són les icones dels navegadors més coneguts. 

PROPOSTA: Esbrina com es diu el que tenim instal.lat als ordinadors de l'aula.


ELS BUSCADORS
Són portals d'internet que ens ajuden a buscar alló que ens interesa trobar. Desde la pàgina web del nostre diari de referència, al portal web del nostre Ajuntament o com es deia el primer emperador hispà que va governar l'imperi romà.. (Trajano oi? Potser m'equivoco.. Busca-ho!)
N'existeixen molts al mercat, alguns països fins i tot fan servir un de diferent que en d'altres llocs del món, però d'entre tots ells n'hi ha varis que destaquen per la gran qualitat i precisió de resultats que ofereixen, el més famós actualment és "Google" Fes click aquí per anar-hi    Descarrega document  d'Alfabetització Digital
    Autor: Marcos Garcia